گفتاردرمانی در سکته مغزی – درمان و بازیابی گفتار

گفتاردرمانی در سکته مغزی – درمان و بازیابی گفتار

سکته مغزی به علت آسیب به نواحی خاصی از مغز، می‌تواند موجب بروز برخی اختلالات گفتاری و زبانی در فرد شودکه در اصطلاح به آن آفازی گفته می‌شود. به همین دلیل گفتاردرمانی در سکته مغزی به بیماران کمک می‌کند تا مهارت‌های ارتباطی خود را دوباره به‌دست آورند و بهبود یابند. فرآیند گفتاردرمانی در سکته مغزی شامل یک ارزیابی دقیق از وضعیت زبان و گفتار بیماران، مشخص کردن اهداف گفتاردرمانی در سکته مغزی، به‌کارگیری تکنیک‌های مختلف برای تقویت توانایی‌های گفتاری می‌شود. در نهایت گفتاردرمانگرها با استفاده از تمرین‌های آموزشی که در جهت بهبود فعالیت‌های تعاملی بیماران و مختص جلسات گفتاردرمانی در سکته مغزی طراحی شده‌اند تأثیر خوبی بر کیفیت زندگی و همچنین روند درمان آن‌ها دارند.

 


اهمیت گفتاردرمانی در بیماران سکته مغزی

  1. افزایش اعتمادبه‌نفس در بیماران سکته مغزی: گفتاردرمانی نقش بسیار مهمی در بازیابی و افزایش اعتمادبه‌نفس افراد پس از سکته مغزی دارد. گاهی بیماران سکته مغزی زندگی اجتماعی و ارتباطات خود را با محیط اطرافشان قطع می‌کنند که گفتاردرمانی در سکته مغزی می‌تواند آن را دوباره به افراد برگرداند.

 

  1. تقویت مهارت‌های بلع در بیماران: متأسفانه در بیشتر موارد، سکته مغزی بر توانایی بلع و غذا خوردن افراد نیز تأثیر می‌گذارد. گفتاردرمانی در سکته مغزی به بیماران کمک می‌کند تا بتوانند مهارت بلع خود را تقویت کنند و به روند درمان سرعت بخشند.

 

لینک مقاله نقش گفتاردرمانی در بهبود مشکلات بلعیدن غذا:
بهبود مشکلات بلعیدن غذا

 

 

  1. تسهیل برقراری ارتباط با دیگران: بهبود برقراری ارتباط بیماران سکته مغزی با افراد خانواده و دوستان خود به وسیله‌ی تمرین‌های گفتاردرمانی، بسیار قابل توجه و نتیجه‌ی درمان برای آن‌ها رضایت‌بخش بوده است.


چالش‌ها و موانع بیماران سکته مغزی در گفتار درمانی 

برخی بیماران در جلسات گفتاردرمانی سکته مغزی با چالش‌ها و موانعی روبرو می‌شوند که ممکن است موجب اختلال در روند درمان آن‌ها و ایجاد تاثیر منفی بر روی بهبودی افراد شود. از جمله‌ این چالش‌ها می‌توان به بروز احساس ناامیدی و افسردگی در افراد اشاره کرد که در نتیجه انگیزه‌ی آن‌ها را برای ادامه‌ی جلسات بسیار کاهش می‌دهد. همچنین محدودیت‌های زمانی و مالی، عدم حمایت‌های اجتماعی و عدم پذیرش مشکلات به‌وجود آمده برای بیماران سکته مغزی هم از دیگر دلایل چالش‌های گفتاردرمانی در سکته مغزی محسوب می‌شود.



 



 

 

انواع روش‌های گفتار درمانی جهت بهبود بیماران سکته مغزی

از روش‌هایی که در اتاق درمان، در جهت گفتاردرمانی سکته مغزی به‌کار گرفته می‌شود می‌توان در ابتدا به‌ آموزش تنفس آگاهانه جهت بازیابی صدای بیماران اشاره کرد، پس از آن به تکرار و گفتن جملات کوتاه به کمک گفتاردرمانگرها، جایگزین کردن کلمه‌ها، آموزش استفاده‌ی بهتر از زبان بدن برای برقراری ارتباط پرداخته می‌شود. البته همان‌طور که پیش‌تر گفته شد آموزش‌هایی برای تقویت بلع صحیح غذا و قابلیت‌های حرکتی بیماران نیز در طول جلسات گفتاردرمانی ارائه می‌شود که نقش کلیدی در بهبود کیفیت زندگی افراد دارد.

 

خانواده در فرآیند درمان سکته مغزی چه نقشی دارد؟

به‌طورکلی مفهوم خانواده، به‌عنوان یک واحد اساسی در جامعه شناخته می‌شود که حمایت‌های عاطفی و اجتماعی اعضای آن تأثیر بسزایی بر سلامت روان، احساس امنیت و افزایش کیفیت زندگی افراد می‌گذارد. در نتیجه بیماران در طی فرآیند درمان سکته مغزی نیز بسیار به حمایت‌های چند جانبه‌ی خانواده، کمک به توانبخشی آن‌ها و همچنین ایجاد محیطی آرام نیاز دارند. در نهایت با حمایت خانواده‌ها، گفتار درمانی در سکته مغزی و امید دادن به بیماران می‌توان روند درمان آن‌ها را سرعت بخشید.


معرفی بهترین مراکز گفتاردرمانی در سکته مغزی:
یکی از بهترین مراکز توانبخشی در تهران، مرکز توابخشی نسیم در قلب جنوب غرب تهران است که با کادری متخصص و مجرب در حوزه گفتاردرمانی، خدمات متنوعی را برای ساکنان محله‌های مختلف ارائه می‌دهد. این مرکز با دسترسی راحت از منطقه ۱۷، منطقه ۱۸، شهرک ولیعصر، یافت آباد، تولیددارو، امام زاده حسن، مهرآباد، نعمت آباد، آذری و فلاح، در عمل طیف گسترده‌ای از مراجعه‌کنندگان را تحت پوشش قرار می‌دهد. اگر به دنبال گفتاردرمانی جنوب غرب تهران هستید، مرکز توانبخشی نسیم با بهره‌گیری از رویکردهای علمی و تجهیزات روزآمد، به شما و فرزندانتان کمک می‌کند تا مهارت‌های گفتاری و ارتباطی خود را تقویت کرده و گامی مؤثر در جهت بهبود کیفیت زندگی بردارید.




 

نتیجه‌گیری

در نتیجه‌ی مقاله‌ی گفتاردرمانی در سکته مغزی می‌توان گفت بسته به مناطقی از مغز که تحت‌تأثیر سکته مغزی قرار گرفته است، مهارت‌های ارتباطی، شناختی و بلع ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرند. شرکت در گفتار درمانی پس از سکته مغزی می‌تواند به بازماندگان این امکان را بدهد که با سیم‌کشی مجدد مغز، این مهارت‌ها را دوباره به دست بیاورند تا مناطق سالم این عملکردها را به عهده بگیرند. سکته مغزی می‌تواند آنقدر شدید باشد که باعث فلج موقت یا دائمی شود و حافظه و عملکرد شناختی را مختل کند. تنها بخشی از عوارض جانبی این بیماری می‌تواند بیشترین تأثیر را بر یک فرد بگذارد، که توانایی‌های گفتاری و ارتباطی بیمار سکته مغزی نیز از آن دسته محسوب می‌شود. اگرچه مواجهه با فعالیت‌های روزمره بدون توانایی بیان افکار و احساسات به دیگران می‌تواند ترسناک باشد، اما راهی وجود دارد که بیماران پس از سکته از طریق گفتار درمانی، گفتار خود را بازیابی کنند. به همین دلیل گفتاردرمانی به عنوان یک رویکرد بسیار مهم در جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران دچار سکته مغزی محسوب می‌شود. با در نظر گرفتن تأثیرات منفی و زیادی که سکته مغزی بر روی توانایی‌های ارتباطی، گفتاری و گاهی حرکتی فرد می‌گذارد، گفتاردرمانی در سکته مغزی برای تقویت اعتمادبه‌نفس و بهبود روابط اجتماعی بیماران ضروری است. بنابراین توجه به برنامه‌های درمانی این افراد نقش بسزایی در فرآیند بازتوانی ایفا می‌کند تا به کمک آن‌ها به زندگی مستقل و باکیفیت‌تر برگردند.

منبع پاراگراف آخر سایت pamhealth.com  است که برای بررسی بیشتر این موضوع، می‌توانید به لینک آن مراجعه کنید:

منبع مقاله گفتاردرمانی در سکته مغزی – درمان و بازیابی گفتار