پنج تمرین گفتاردرمانی برای بیماران سکته مغزی

پنج تمرین گفتاردرمانی برای بیماران سکته مغزی

یکی از عوارض سکته مغزی بر روی بیماران، ایجاد مشکلاتی بر روی تکلم و گفتار آن‌ها است که این اختلال به چند دسته‌ی مختلف نیز تقسیم می‌شود. برای مثال بعضی از بیماران سکته مغزی توانایی صحبت کردن و همچنین درک برخی مطالب را از دست می‌دهند، برخی دیگر هم با ضعف شدید در عضلات صورت خود روبه‌رو شده، در نتیجه مشکلاتی در تنفس و صحبت کردن برای آن‌ها پیش می‌آید. اما تمرین‌های گفتاردرمانی به بیماران سکته مغزی کمک می‌کند تا آن‌ها بتوانند دوباره سلامت خود را به‌دست آورند و ارتباطات گفتاری خود را بازیابند.

بنابراین، ما در ادامه‌ی این مقاله می‌خواهیم بهترین روش‌های گفتاردرمانی برای بیماران سکته مغزی را بررسی و شما را با آن‌ها آشنا کنیم.

 


شروع گفتاردرمانی برای بیماران سکته مغزی

قبل از هر موضوعی باید بدانیم که انتخاب و پیدا کردن بهترین روش گفتاردرمانی برای بیماران سکته مغزی، به عوامل زیادی از جمله شدت اختلالات بیمار، ویژگی‌های شخصی او و تداوم در انجام تمرینات، میزان حمایت اطرافیان از او و همچنین نوع آسیب گفتاری و زبانی که پس از سکته به فرد وارد شده، بستگی دارد. در این راستا می‌توانید از متخصصین گفتاردرمانگر، در مراکز توانبخشی کمک بگیرید.

جهت مطالعه‌ی بیشتر در رابطه با گفتاردرمانی بیماران سکته مغزی می‌توانید از طریق لینک زیر به مقاله‌ی مرتبط با این موضوع مراجعه کنید.

مقاله شروع گفتاردرمانی 

 



معرفی بهترین مراکز گفتاردرمانی در سکته مغزی:


یکی از بهترین مراکز توانبخشی در تهران، مرکز توابخشی نسیم در قلب جنوب غرب تهران است که با کادری متخصص و مجرب در حوزه گفتاردرمانی، خدمات متنوعی را برای ساکنان محله‌های مختلف ارائه می‌دهد. این مرکز با دسترسی راحت از منطقه ۱۷، منطقه ۱۸، شهرک ولیعصر، یافت آباد، تولیددارو، امام زاده حسن، مهرآباد، نعمت آباد، آذری و فلاح، در عمل طیف گسترده‌ای از مراجعه‌کنندگان را تحت پوشش قرار می‌دهد. اگر به دنبال گفتاردرمانی جنوب غرب تهران هستید، مرکز توانبخشی نسیم با بهره‌گیری از رویکردهای علمی و تجهیزات روزآمد، به شما و فرزندانتان کمک می‌کند تا مهارت‌های گفتاری و ارتباطی خود را تقویت کرده و گامی مؤثر در جهت بهبود کیفیت زندگی بردارید.



 

بررسی تمرین‌ها و انواع روش‌های گفتاردرمانی در سکته مغزی

 

بیماران سکته مغزی پس از مراجعه به مراکز توانبخشی و تشخیص نوع آسیب خود از طریق متخصصین این حوزه، تمرینات گفتاری را دریافت می‌کنند که انجام دادن آن‌ها طبق برنامه‌ی منظم مداوم، در روند بهبود بیماران سکته مغزی بسیار موثر است. 
 

بنابراین، ما لیست برخی از بهترین روش‌های گفتاردرمانی در سکته مغزی را در ادامه برای شما آورده‌ایم تا با آن‌ها آشنا شوید. پیشنهاد می‌کنیم این تمرینات رو‌به‌روی آیینه انجام شود تا قدرت پردازش مغز نیز، تقویت شود.

 

  1. حرکت دادن زبان به چپ و راست: برای انجام این تمرین باید دهان خود را باز کنید و زبان را به گوشه‌ی سمت راست دهان چسبانده، دو ثانیه مکث کرده و سپس زبان را به سمت دیگر بچسبانید. تکرار این تمرین با توجه به توانایی فرد بیمار مشخص می‌شود.

 

حرکت دادن زبان به بالا و پایین: زبان را در بیرون از دهان، به سمت بینی آورده و پس از دو ثانیه مکث به پایین بیاورید و دوباره دو ثانیه مکث داشته باشید. بازخورد دیداری در حین انجام این تمرینات تاثیر مثبتی در کیفیت آن دارد.

 

غنچه کردن لب‌ها یا تمرین شکل بوسه: با جمع کردن لب‌ها و ایجاد حالت بوسه، سپس شل کردن عضلات صورت. تکرار این کار به بازیابی قدرت ماهیچه‌های صورت کمک خواهد شد.

 

جمله ساختن و ضبط صدا: برخی از بیماران سکته مغزی در تولید آواهای قابل شنیدن، همچنین کنار هم گذاشتن حروف و کلمات ناتوان هستند. بنابراین نمی‌توانند جملات منسجمی را بسازند. این تمرین از ساختار جملات بسیار کوتاه شروع شده که تکرار زیاد همان جمله باعث می‌شود آن‌ها در بیان راحت‌تر جمله پیشرفت کنند. در ادامه، بیمار می‌تواند صدای خود را ضبط و سعی در بالا بردن صدای خود نیز داشته باشد. ضبط کردن صدا و دوباره پخش آن برای بیماران به آن‌ها کمک می‌کند تا پیشرفت در تمرینات خود را حس کنند.

 

تمرین با نرم‌افزار‌ها‌ی گفتاردرمانی: تمرین با چنین برنامه‌هایی که توسط آسیب‌شناسان گفتار و زبان طراحی شده‌اند دارای مزیت‌ها و معایبی هستند. از جمله عدم تناسب تمرین‌‌ها با وضعیت فعلی بیمار، یا ارزیابی نشدن دقیق اختلالات بیمار. اما از مزیت‌های این برنامه‌ها می‌توان به عدم نیاز شما به گفتاردرمانگر یا دسترسی آسان‌تر به تمرینات و در خانه انجام دادن آن‌ها اشاره کرد.





 

 

بهترین روش گفتاردرمانی در سکته مغزی کدام است؟

در نتیجه‌ی مطالعات انجام شده بر روی بیماران سکته مغزی و بررسی بهترین روش‌های گفتاردرمانی جهت بازیابی قدرت تکلم بیماران، از مهم‌ترین موضوعاتی که بسیار هم بر آن تأکید شده است می‌توان به انجام دادن مداوم تمرینات گفتاردرمانگر اشاره کرد. درواقع به این ترتیب است که مغز مسیر بهبود را طی کرده و افراد زودتر به زندگی عادی برمی‌گردند. یکی دیگر از مطالبی که باید بدانید این است که بیماران سکته مغزی که در حال بهبودی پس از سکته هستند، ممکن است نیاز به استفاده از یک سری کارت‌های نشانه برای برقراری ارتباط داشته باشند که شامل کلماتی از روزمره و نیازهای آن‌ها باشد زیرا در تقویت حافظه‌ی دیداری و تکرار مرتب کلمات از سمت آن‌ها موثر است. 

با بیماران مکالمات هرچند کوتاه داشته باشید و کمک کنید تا اعتمادبه‌نفس خود را بازسازی کنند. صحبت کردن در موقعیت‌های آرامش‌بخش، تاثیر بسیار زیادی بر روند بهبودی آن‌ها دارد.

منبع این بخش از مقاله، سایت زیر است که می‌توانید از طریق لینک زیر برای مطالعه‌ی بیشتر به آن مراجعه کنید.

 

منبع: بهترین روش گفتاردرمانی طبق سایت www.mayoclinic.org 

 

 

 

 


نتیجه‌گیری

در نهایت بیماران سکته مغزی، نیازمند یک برنامه‌ی درمانی شخصی‌سازی شده هستند. ارزیابی دقیق بیماران توسط درمانگران اولین گام در مسیر درمان به‌شمار می‌رود که به شناسایی نقاط ضعف و قوت آن‌ها کمک می‌کند. جنبه‌های عاطفی و حمایت‌های خانواده نیز نقش مهمی در فرآیند بهبودی ایفا می‌کند.