آشنایی با اختلال طیف اوتیسم(ASD): علائم و راه‌های درمان آن

آشنایی با اختلال طیف اوتیسم(ASD): علائم و راه‌های درمان آن

اختلال طیف اوتیسم درواقع یک اختلال عصبی_رشدی محسوب می‌شود که بر نحوه تعامل فرد با دیگران، داشتن رفتارهای خاص و مشکلات ارتباطی تأثیر می‌گذارد. اختلال اوتیسم معمولاً در دوران کودکی، قبل از 2 تا 3 سالگی شناسایی می‌شود و علائم آن می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است در مهارت‌های اجتماعی، ارتباطی و رفتاری چالش‌هایی داشته باشند اما اکثر آن‌ها علاوه‌بر رفتارهای تکرارشونده و تمایل شدید به طیف مشخصی از فعالیت‌ها، استعداد و توانایی‌های بسیار زیادی در یک زمینه‌ی خاص نیز دارند که باید به کمک متخصصین در این حوزه علایق کودکان مبتلا به اوتیسم شناخته و طبق استعدادهای خودشان، آموزش ببینند. 

علائم اختلال طیف اوتیسم بسته به خفیف یا شدید بودن آن، در هر کودک کاملاً‌ متفاوت است، که در ادامه به برخی از این علائم اشاره خواهیم کرد. با مشاهده‌ی علائم کلی که به اوتیسم مرتبط می‌شود، می‌توانید از مشاوران کودک در مرکز توانبخشی نسیم در یافت‌آباد کمک بگیرید تا آن‌ها با تخصص خود در این زمینه به شما راهنمایی دهند. 

 

 

اختلال اوتیسم به چند دسته تقسیم می‌شود؟ 

کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم در هر سطحی که باشند نیازهای منحصربه‌فرد و آموزش‌های خاص خود را دارند اما معمولا اختلال طیف اوتیسم طبق 3 سطح دسته‌بندی شده که شامل خفیف، متوسط و شدید می‌شود.

اختلال اوتیسم خفیف: افراد در این سطح ممکن است به طور نسبی توانایی‌های اجتماعی و ارتباطی داشته باشند، اما در تعاملات اجتماعی دچار چالش‌هایی هستند.

اختلال اوتیسم متوسط: افراد در این سطح نیاز به حمایت بیشتری دارند. همچنین، آن‌ها ممکن است در مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی دچار مشکلات جدی‌تری باشند و رفتارهای تکراری و علایق خاصی را نشان دهند.

اختلال اوتیسم شدید: این افراد نیاز به حمایتی مداوم دارند. آن‌ها ممکن است در برقراری ارتباط و تعاملات اجتماعی به شدت دچار مشکل باشند، حتی به تغییرات جزئی در محیط اطراف خود به شدت حساس باشند و رفتارهای تکراری و علایق خاصی را به طور مکرر نشان دهند.

این دسته‌بندی به متخصصان کمک می‌کند تا برنامه‌های درمانی و حمایتی مناسب‌تری برای هر فرد طراحی کنند.

 

 

اختلال اوتیسم با چه علائمی شناخته می‌شود؟

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، علائم این اختلال در هر کودک مبتلا به اوتیسم متفاوت است. بخشی از این علائم برای شناسایی اختلال اوتیسم کاربرد داشته از جمله: 

بعد از 6 ماهگی، در کودک حالت‌های احساسی مثل لبخند زدن، شاد بودن یا ناراحت بودن را حس نمی‌کنید.

کودک نسبت به صدا کردن اسم خودش توسط شما یا بازی کردن و صحبت کردن با او، هیچ واکنش خاصی نشان نمی‌دهد. 

کودک مبتلا به این اختلال ممکن است حتی تا 12 ماهگی گریه نکرده باشد و شما صدای گریه‌ی او را نشنیده باشید. 

بعد از 12 ماهگی، کودک علائم خشم و پرخاشگری‌های شدیدی از خودش بروز می‌دهد.

در کودکان اوتیسم معمولا مشکلات حرکتی مثل دیر راه رفتن، تلاش نکردن برای رسیدن به اسباب‌بازی‌های خود هم دیده می‌شود.

 

 

 

راه‌های درمان اوتیسم چیست؟ بهترین زمان برای شروع آن

متاسفانه برای اختلال اوتیسم هیچ درمان قطعی وجود ندارد اما راه‌هایی مانند گفتاردرمانی، کاردرمانی و شرکت در کلاس‌های آموزشی گروهی که متناسب با نیازهای کودکان مبتلا به اوتیسم برنامه‌ریزی می‌شوند، جهت بهبود کیفیت زندگی و کنترل علائم آن‌ها بسیار مؤثر است. درمان‌هایی که در این راستا انجام می‌شود باید آگاهانه و مبتنی بر استانداردهای علمی طراحی شوند، به طوری که کودک از آموزش خسته نشود، بتواند ارتباط مؤثری با کاردرمانگران برقرار کند و از روند درمان لذت ببرد. 

شروع درمان برای کودکان مبتلا به اوتیسم هرچه زودتر اتفاق بیفتد به آن‌ها کمک می‌کند تا چالش‌های کمتری را در آینده تجربه کنند. زمان غربالگری‌هایی که برای تشخیص اوتیسم وجود دارد تا به‌طور قطعی مشخص کند که کودک مبتلا به اوتیسم هست یا خیر، در سن 12 ماهگی، 18 ماهگی و 2 سالگی انجام می‌شود. 

 

 

 

روش‌های درمان اوتیسم: معرفی مرکز توانبخشی نسیم 

یکی از بهترین مراکز توانبخشی در تهران، مرکز توابخشی نسیم در قلب جنوب غرب تهران است که با کادری متخصص و مجرب در حوزه توانبخشی، خدمات متنوعی از جمله درمان تخصصی کودکان مبتلا به اوتیسم را از طریق جدیدترین روش‌های علمی برای ساکنان محله‌های مختلف ارائه می‌دهد. این مرکز با دسترسی راحت از منطقه ۱۷، منطقه ۱۸، شهرک ولیعصر، یافت آباد، تولیددارو، امام زاده حسن، مهرآباد، نعمت آباد، آذری و فلاح، در عمل طیف گسترده‌ای از مراجعه‌کنندگان را تحت پوشش قرار می‌دهد. اگر به دنبال درمان اختلال اوتیسم در جنوب غرب تهران هستید، مرکز توانبخشی نسیم با بهره‌گیری از رویکردهای علمی و تجهیزات روزآمد، به شما و فرزندانتان کمک می‌کند تا مهارت‌های گفتاری و ارتباطی خود را تقویت کرده و گامی مؤثر در جهت بهبود کیفیت زندگی بردارید.

آیا روش‌های گفتاردرمانی در اوتیسم می‌توانند کمک‌کننده باشند؟

پیشنهاد می‌شود این مقاله را در سایت توانبخشی نسیم مطالعه کنید. 
روش‌های گفتاردرمانی در اوتیسم 



 

تاثیر کاردرمانی و گفتاردرمانی بر اختلال اوتیسم: 

کاردرمانی به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک می‌کند تا مشکلات حرکتی ناشی از این اختلال را برطرف کرده و بتوانند راحت‌تر راه بروند، حرکت کنند و فعالیت‌های روزمره‌ی خودشان را انجام دهند. همچنین، گفتاردرمانی برای کودکان مبتلا به اوتیسم جهت حل مشکلات ارتباطی و تقویت مهارت‌های گفتاری در آن‌ها بسیار تاثیرگذار است. 

لینک مقاله گفتاردرمانی برای کودکان مبتلا به اوتیسم: 

گفتاردرمانی کودکان مبتلا به اوتیسم