انواع روش‌های کاردرمانی در کودکان مبتلا به سندروم داون

انواع روش‌های کاردرمانی در کودکان مبتلا به سندروم داون 

پیش از هر چیز، مهم‌ترین اهداف کاردرمانی برای کودکان مبتلا به سندروم داون بهبود مهارت‌های حرکتی، اجتماعی و شناختی در آن‌ها به‌شمار می‌رود. کودکان مبتلا به سندروم داون به کمک تمرینات کاردرمانی می‌توانند دامنه‌ی حرکتی و فعالیت‌های خود را گسترش دهند. بنابراین، نتیجه‌ی تمرینات آن‌ها پس از مدتی در مهارت‌های حرکتی وسیع مانند دویدن، پریدن و انجام بازی‌های گروهی با همسالان خود به چشم می‌خورد. کاردرمانی در کودکان مبتلا به سندروم داون با فعالیت‌هایی برای تقویت توانایی‌های حسی و مهارت‌های حرکتی ظریف مانند کار با قیچی، رنگ‌آمیزی و فعالیت‌هایی که نیاز به تمرکز بیشتری داشته نیز، بسیار مؤثر بوده و تاثیر بسزایی در تقویت مهارت‌های مختلف کودکان دارد. همچنین، اگر شما در جست‌وجوی یک مرکز توانبخشی جهت شروع جلسات کاردرمانی برای کودکان مبتلا به سندروم داون واقع در جنوب غرب تهران هستید، می‌توانید از خدمات گفتاردرمانی و کاردرمانی نسیم، در محدوده‌ منطقه ۱۷و ۱۸، شهرک ولیعصر، یافت آباد، تولیددارو، امام زاده حسن، مهرآباد، نعمت آباد و آذری بهره‌مند شوید. 

 

 

 

 

چرا کاردرمانی برای کودکان مبتلا به سندروم داون لازم و ضروری است؟ 

جلسات کاردرمانی به کودکان سندروم داون و والدین آن‌ها نیز، کمک کرده تا چالش‌های روزمره خود با این اختلال را تا حد قابل توجهی برطرف کنند زیرا کودکان سندروم داون با انجام کاردرمانی می‌توانند به استقلال بیشتری در انجام امور شخصی خودشان برسند و به‌طور متوسط پس از گذراندن 3 تا 4 ماه کاردرمانی منظم، رشد عملکردی و سطح هوشی بسیار مؤثری را به دست آورند. 

تاخیر در شروع به انجام کاردرمانی برای کودکان مبتلا به سندروم داون اختلالات در عملکرد جسمی و ذهنی آن‌ها را افزایش می‌دهد. بنابراین، شروع کاردرمانی از سنین بسیار کم برای کودکان مبتلا به سندروم داون توصیه می‌شود، زیرا با تقویت مهارت‌هایی که در آن ضعیف هستند و رفع مشکلاتی همچون ضعف‌های عضلانی و حرکتی از ماه‌های اول تولد، می‌تواند در بزرگسالی نتایج بهتری برای آن‌ها داشته باشد. 

 

 

انواع روش‌های کاردرمانی برای کودکان مبتلا به سندروم داون:

کودکان مبتلا به سندروم داون بسته به شرایط خود ممکن است در انجام امور روزانه خود نیز که کودکان دیگر به راحتی می‌توانند انجام دهند، به مشکل بربخورند. اما با کاردرمانی و طراحی تمرینات تخصصی توسط کاردرمانگرها که تاثیر مستقیم بر عملکردهای ذهنی و جسمی کودکان دارد، می‌توانند کیفیت بهتری از زندگی را تجربه کنند. همچنین، کاردرمانگران مرکز توانبخشی نسیم در یافت‌آباد و جنوب غرب تهران با ارائه برنامه‌ریزی‌های دقیق و تخصصی در زمینه کار با کودکان، می‌توانند به شما کمک کنند. در ادامه برخی از انواع روش‌های کاردرمانی برای کودکان مبتلا به سندروم داون را معرفی خواهیم کرد:

 

تمرینات جسمی: رفع موانع حرکتی کودکان سندروم داون

راه رفتن، نشستن، ثابت نگه داشتن گردن، چهار دست و پا رفتن برای کودکان مبتلا به سندروم داون نسبت به کودکان عادی، به دلیل موانع حرکتی و ضعف حرکتی که دارند معمولا دیرتر اتفاق می‌افتد. اما تمریناتی که کاردرمانگر با توجه به وضعیت فیزیکی کودک طراحی و با او تمرین می‌کند، بسیار متنوع بوده و موجب تسریع در روند مراحل رشد حرکتی کودک می‌شود. از جمله این تمرینات می‌توان به تکنیک‌های بازی محور و ساده، تمریناتی برای مستقل قدم برداشتن آن‌ها و ورزش‌هایی جهت تقویت عضلات حرکتی اشاره کرد. 
 

تمرینات ذهنی: افزایش توجه و تمرکز در کودکان سندروم داون 

فعالیت‌های ذهنی برای کودکان مبتلا به سندروم داون به کمک تمرینات حسی جهت درک بهتر محیط اطراف و با استفاده از مواد مختلف مانند بافت‌های متفاوت (شن، آب، یا خمیر) می‌تواند به تحریک حواس و بهبود ادراک حسی آن‌ها انجام می‌شود. همچنین، بازی‌های گروهی و فعالیت‌های اجتماعی می‌تواند به کودکان کمک کند تا مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی خود را تقویت کنند.  

برای مطالعه‌ی بیشتر جهت آشنایی با راه‌های تشخیص و درمان سندروم داون، می‌توانید به لینک زیر در سایت توانبخشی نسیم مراجعه کنید. مقاله راه‌های تشخیص سندروم داون:
سندروم داون: راه‌های تشخیص و درمان آن چیست؟



 

بهترین مراکز توانبخشی برای کودکان مبتلا به سندروم داون:

طبق تحقیقات، کودکان سندروم داون به کاردرمانی و گفتاردرمانی به‌طور همزمان نیاز دارند تا بتوانند مهارت‌های خود را تقویت کنند. بنابراین، جهت پیدا کردن بهترین مراکز توانبخشی در جنوب تهران و بهره‌گیری از خدمات آن‌ها می‌توانید با جست‌وجوی توانبخشی در جنوب غرب تهران و توانبخشی در شهرک ولیعصر به اطلاعات کاملی درباره‌ی مراکز توانبخشی که در این مناطق هستند، از جمله مرکز توانبخشی نسیم به‌دست آورید و طبق نیازهای خود یا فرزندتان مرکز توانبخشی موردنظر را انتخاب کنید. 



 

نتیجه‌گیری: 

کودکانی که با سندروم داون متولد می شوند با مراقبت‌های حمایتی زندگی شاد و سالمی دارند. درمان می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا به نقاط عطف رشد برسند، با همسالان خود آموزش ببینند، ارتباطات مؤثر برقرار کنند و موفقیت‌های اجتماعی کسب کنند. کودکان مبتلا به سندروم داون همواره در طول زندگی خود به کمک خانواده نیاز خواهند داشت، که این می‌تواند شامل کمک در تحصیل، اشتغال و زندگی مستقل باشد. ممکن است فهمیدن اینکه فرزند شما به سندروم داون مبتلا است، بسیار خسته کننده باشد. اما باید بدانید که تنها نیستید و کروموزوم اضافی فرزندتان بخشی از چیزی است که او را منحصر به فرد می‌کند. همچنین، می‌توانید از طریق پیوستن به گروه‌هایی که برای آگاهی خانواده‌های کودکان مبتلا به سندروم داون تشکیل می‌شود، اطلاعات بیشتری در مورد این بیماری و نحوه کمک به رشد فرزندتان کسب کنید.

 

منبع این بخش از مقاله، سایت زیر است که از طریق لینک زیر می‌توانید به آن دسترسی داشته باشید: 
my.clevelandclinic.org