بیماری اماس یا مولتیپل اسکلروزیس یکی از متداولترین بیماریهای عصبی در بزرگسالان محسوب میشود. طی این بیماری آسیبهایی به سیستم عصبی مرکزی بدن (مغز و نخاع) وارد شده که باعث اختلال عملکرد بین مغز و سایر اندامهای بدن میشود. علائم بیماری اماس معمولا بین سنین 20-30 سالگی رخ میدهد. بیماری اماس در هر فرد نشانههای متفاوتی برای تشخیص دارد. ممکن است گاهی بیماران اماس توانایی راه رفتن، صحبت کردن، واضح دیدن یا توانایی گفتار خود را با توجه به میزان شدت بیماری، از دست بدهند. به همین دلیل، پزشکان در اولین مرحلهی تشخیص بیماری، کاردرمانی برای بیماران مبتلا به اماس را بسیار توصیه میکنند که تمرینات کاردرمانی و دیگر روشهای توانبخشی اماس بتوانند در تسریع روند درمان آنها، کنترل و پیشرفت علائم بیماری و بازگرداندن شرایط زندگی بیماران اماس به حالت عادی کمک کنند. بنابراین، در ادامهی این مقاله به آشنایی با برخی از تاثیرات کاردرمانی برای بیماران مبتلا به اماس خواهیم پرداخت.
روشهای متفاوتی جهت درمان بیماری اماس وجود دارد اما قبل از هر چیز باید آگاه باشید که اولین گام درمان اماس، صبر و استمرار در روند بهبود است. با مراجعه به پزشکان متخصص در این حوزه و بررسی جزئیات بیماری میتوانید بهترین نوع درمان برای بیماری اماس را پیدا کنید. میتوان به برخی از انواع روشهای درمان اماس از جمله:
درمان به کمک داروهای اماس
طب سوزنی
پیوند سلولهای بنیادی
توانبخشی و کاردرمانی برای بیماران اماس
پلاسمادرمانی اشاره کرد.
کاردرمانی به بیماران مبتلا به اماس کمک میکند که با وجود محدودیتها و چالشهایی که در زندگی روزمره آنها پیش آمده، بتوانند مستقل بودن و انجام کارهای ساده شخصی خود را تمرین کنند. برخی کارها مانند حمام رفتن، لباس پوشیدن، غذا خوردن و ظرف شستن برای بیماران اماس گاهی به کارهایی دشوار تبدیل خواهند شد اما با استفاده از ابزارها و تمریناتی که کاردرمانی در اختیار آنها میگذارد، میتوانند به مرور بازیابی تواناییها را در خود مشاهده کنند. همچنین، از دیگر تاثیرات کاردرمانی بر روند بهبود درمان بیماری اماس نیز، مدیریت استرس خانواده و بیماران اماس نسبت به پیشرفت بیماری در طول درمان، آموزش حفظ انرژی به کمک وسایل کمکی مانند ویلچر یا واکر، تمرینهای ذهنی برای مدیریت مالی و دارویی روزمره محسوب میشود.
کاردرمانی از روشهای مختلفی برای بهبود بیماران مبتلا به اماس استفاده میکند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
تمرینات تقویتی: راه رفتن همراه با وزنههای سبک، تمرین با کشهای ورزشی و نشستن، بلند شدن بر روی صندلی.
تمرینات تعادلی: ایستادن بر روی یک پا، مکث روی پاشنه و سپس انگشتان پا، راه رفتن بر یک خط مستقیم، تمرینات تعادل به کمک توپهای بادی و با چشم بسته کاری را انجام دادن.
تمرینات حسی: لمس کردن بافتهای مختلف و تلاش برای تشخیص آنها، تشخیص تغییرات دمایی و اشیا مختلف فقط با لمس بافت آن.
تمرینات کارهای روزمره: بلندکردن و در جایی دیگر قرار دادن وسایل، پیاده یا سوارشدن از ماشین، لباس پوشیدن و درآوردن، غذاخوردن و بلند شدن از زمین.
تمرینات هوازی: راه رفتن بر روی تردمیل یا دوچرخهسواری ثابت، پیادهروی آهسته با مدت زمان کم و شنا کردن در استخرهای کم عمق
یکی از مهمترین دغدغههای خانوادهی بیمار مبتلا به اماس، خروج او از منزل و طی کردن مسیری تا رسیدن به مرکز کاردرمانی جهت گذراندن جلسات کاردرمانی برای بیمار است. گاهی اوقات با وجود محدودیتهای حرکتی و مشکلات جسمی بیمار مبتلا به اماس این کار، بسیار دشوار و زمانبر خواهد بود اما یکی از بهترین راه حلها برای رفع چالشها مراجعه کاردرمانگران به منزل بیماران اماس بوده که میتواند در جهت بهبود بیماران بسیار مؤثر باشد. بنابراین، از مزایای حائز اهمیت کاردرمانی در منزل میتوان به سهولت دسترسی بیمار و خانوادهی او به تمرینات، تنظیم برنامه درمانی برای بیمار اماس طبق شرایط و امکانات موجود در منزل، کاهش هزینههای رفت و آمد، صرفهجویی در زمان برای خانواده بیمار و افزایش انگیزهی بیمار برای انجام تمرینات کاردرمانی اماس اشاره کرد.
پس از مراجعه به یک مرکز توانبخشی در راستای درمان بیماری اماس به کمک کاردرمانی یا دیگر خدمات مرتبط با آن، ابتدا تواناییها و مشکلات بیمار توسط کاردرمانگران با جزئیات بررسی خواهد شد. در مرحلهی بعد انواع خدمات مرکز توانبخشی که برای بیماران اماس ارائه میشود، شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی اماس، رواندرمانی و گفتاردرمانی میشود که با توجه به نیازهای جسمی و ذهنی بیمار، بهترین روش درمانی را برای او بهکار خواهند گرفت.
همانطور که گفته شد، اماس یک بیماری عصبی مزمن است که میتواند باعث ضعف عضلانی، اختلال در تعادل، مشکلات حرکتی و خستگی مفرط شود. بنابراین، انتخاب یک کلینیک توانبخشی برای درمان بیماران مبتلا به اماس بسیار اهمیت دارد. مرکز توانبخشی و کاردرمانی نسیم در جنوب غرب تهران با تیمی مجرب و متخصص در زمینه کاردرمانی برای بیماران اماس، خدمات جامع و تخصصی را برای بهبود کیفیت زندگی این بیماران ارائه میدهد. مرکز توانبخشی نسیم در یافتآباد تهران واقع شده است و در این مرکز تمرینهای کاردرمانی متناسب با نیازهای فردی هر بیمار طراحی میشوند تا به حفظ استقلال در انجام فعالیتهای روزمره کمک کنند. توانبخشی بیماران اماس در این مرکز شامل تمرینهای حرکتی برای بهبود هماهنگی و تعادل، روشهای کاهش خستگی، تقویت عضلات و آموزش تکنیکهای جبرانی برای افزایش کارایی در زندگی روزمره است. علاوهبر این، مشاوره تخصصی برای اصلاح الگوهای حرکتی و استفاده از وسایل کمکی نیز، در مرکز توانبخشی نسیم یافتآباد ارائه میشود. کلینیک نسیم با رویکردی علمی و حمایتی، به بیماران اماس کمک میکند تا تواناییهای خود را به حداکثر برسانند و زندگی مستقلی را تجربه کنند.
جهت مطالعهی بیشتر برای پیدا کردن بهترین مرکز کاردرمانی در جنوب غرب تهران میتوانید از طریق لینک زیر به مقالهی مرتبط با آن در سایت مرکز توانبخشی نسیم نیز مراجعه کنید:
کاردرمانی در فلاح و جنوب غربی تهران